Przechodząc na dietę wegetariańską często wydaje nam się, że zakres przepisów jakie mamy do wykorzystania drastycznie się zmniejsza. Wiele z nas z wyniku strachu przed tym, że nie będziemy mieli pomysłu na posiłek odchodzi od pomysłu zmiany diety na wegetariańską.
Zmiana sposobu odżywiania nie powinna kojarzyć nam się z restrykcyjną dietą, a z możliwością poznania nowych smaków i zaczerpnięcia nowych pomysłów. Z pomocą warzyw oraz produktów suchych takich jak kasza, ryż, makaron możemy stworzyć przepis na ciekawe danie wegetariańskie, do którego z chęcią będziemy wracać, a smak pozostanie nam w pamięci. Przedstawione w artykule danie nadaje się również dla całej rodziny oraz na uroczyste kolacje. Z pewnością twój żołądek polubi tę formę wykorzystania zdrowych produktów.
Faszerowany bakłażan – przepis
Składniki:
- pół szklanki brązowego ryżu
- oliwa z oliwek
- 80g tofu
- średni bakłażan
- pomidor
- pół garści oliwek zielonych
- dwa ząbki czosnku
- odrobina szczypiorku
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Bakłażana przemyj wodą, przekrój wzdłuż na pół, natrzyj startym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą
- W naczyniu żaroodpornym połóż bakłażana miąższem do góry, piecz około 30 minut
- Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu
- Pomidory sparz, obierz, pokrój na kawałki, przerzuć na patelnie, podduś na oliwie
- Za pomocą łyżki usuń usuń miąższ z podpieczonego bakłażana, dodaj go do pomidorów
- Oliwki pokrój w plasterki, tofu pokrój w kostkę
- Zawartość patelni wymieszaj z ryżem, dodaj oliwki, tofu, zioła prowansalskie, sól i pieprz
- Farsz włóż w wdrożone połówki bakłażana i zapiekaj przez około 20 minut
- Danie podawaj posypane szczypiorkiem, ewentualnie z dodatkiem poszarpanej mozarelli
Smacznego!