Leczo to uniwersalne, pyszne danie, którego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Jest to węgierska potrawa, do której idealnie pasuje kiełbasa chorizo, cukinia i przede wszystkim kolorowa papryka. Przepisów jest naprawdę wiele, a my dzisiaj przedstawimy jeden z nich, który naszym zdaniem jest ciekawy i wart wypróbowania.
Tradycyjne leczo – jak zrobić?
Składniki na 2. porcje:
- czerwona papryka (można też wybrać: pół czerwonej i pół zielonej lub po kawałki z czerwonej, zielonej i żółtej)
- cukinia
- 2 pomidory
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g kiełbasy chorizo
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
- W garnku podgrzewamy olej (wystarczy jedna łyżka, bo z kiełbasy wytopi się tłuszczyk)
- Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę w piórka i smażymy kilka minut do lekkiego zeszklenia cebuli.
- Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka.
- Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i dorzucamy do warzyw. smażymy krótko.
- Pomidory należy obrać, pozbyć się korzenia, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Wszystko dusimy 10 minut. Jeśli pomidory były dosyć suche, można dodać 100 ml wody lub bulionu.
- Przyprawiamy.
- Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Jak wspominaliśmy, istnieje wiele przepisów na leczo. Można zrezygnować z cukinii, dodać ziemniaki, pieczarki, inną kiełbasę, a nawet dynię. Istnieją także wersje wegetariańskie. Podczas gotowania należy zadbać o to, by warzywa pozostały dosyć chrupie i nie uległy rozgotowaniu. Pomidory za to można zastąpić jedną puszką. Z przypraw czasami dodaje się także: paprykę ostrą, słodką i wędzoną. Zwłaszcza gdy chcemy bardziej podkreślić jej aromat w daniu. Jeśli chcemy wersję bardziej pikantną, to można dodać także chili.
Różne są wersje na leczo, jeden powie tak, drugi inaczej, ale ten przepis mi odpowiada!