Gołąbki są jedną z najsmaczniejszych potraw kuchni polskiej. Jednakże wegetarianie nie mogą sobie pozwolić na tradycyjne mięsne gołąbki. Wiele osób wykluczyło mięso z uwagi na względy etyczne, smakowe czy zdrowotne.
Pomimo tego wielu wegetarian chętnie odtwarza mięsne potrawy w warzywnej wersji.
Wegetariańskie gołąbki nie tylko dla wegetarian – jak zrobić?
Potrzebne składniki na około 6-8 porcji:
- duża kapusta włoska
Farsz:
- 100 gramów ryżu
- 2 jajka
- 500 gramów pieczarek
- 200 gramów soczewicy
- mała marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- łyżka oleju/oliwy
- przyprawy
Sos:
- puszka pomidorów
- 50 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale skrócić czas gotowania o 5-7 minut, aby ryż nie był kleisty. Ostudzony przełożyć do dużej miski. W międzyczasie ugotować kapustę i oddzielić liście, w które będzie zawijany farsz. Następnie zalewamy soczewicę 200 ml wody i gotujemy pod przykryciem.
W razie potrzeby dodać wodę. Gotujemy około 15-20 minut aż zmięknie. Kolejno należy pokroić drobno wszystkie warzywa. Najpierw smażymy marchewkę i cebulę. Po 5 minutach dodać czosnek, a kilka minut później pieczarki. Wszystko smażymy do miękkości. Usmażone warzywa umieści w misce z ryżem. Odczekać, aż wszystko przestygnie, dodać jajko i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać i układać na liściach kapusty. Następnie zawinąć gołąbki, podsmażyć 5 minut na patelni i piec w piekarniku w 180 stopniach C przez około 30 minut. W oddzielnym garnuszku ugotować do miękkości pomidory w puszcze.
Dodać śmietankę, przyprawy i gotować kilka minut, aż wszystko się połączy. W razie potrzeby zblendować. Następnie gotowe gołąbki polać gotowym sosem i jeść z pieczywem lub ziemniakami.
Można gdzieś kupić takie gołąbki? Trochę mam lenia na przygotowanie samemu, a przepis brzmi smacznie