Owsianka to doskonała propozycja na pożywne i zdrowie śniadanie. Już długi czas przestała kojarzyć się z mdłym i bezsmakowym posiłkiem. Uwielbiają ją nie tylko osoby na diecie. Owsiankę można dowolnie przygotowywać, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dodatkowo płatki owsiane są źródłem błonnika, witaminy B oraz związków mineralnych takich jak magnez, czy selen.
W dzisiejszym artykule przedstawiamy przepis na owsiankę inaczej – pieczoną owsiankę brownie. Można wykonać ją o poranku bądź dzień wcześniej i na następny dzień tylko podgrzać. Z przyjemnością wstajemy z łóżka już na pierwszy budzik, gdy czeka na nas pyszne śniadanie.
Pieczona owsianka brownie – jak przygotować?
Składniki:
- 120 gram płatków owsianych ekspresowych
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 20 gram gorzkiego kakao
- 30 gram cukru
- 30 gram masła orzechowego
- 70 gram czekolady gorzkiej bądź mlecznej w zależności od preferencji
- 150 gram truskawek
Jak przygotować?
Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na przygotowaną foremkę wysypujemy płatki owsiane tak aby sięgały mniej więcej do połowy jej wysokości.
Mleko należy podgrzać. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki należy dodać kakao,miód, masło orzechowe i cukier. Wymieszać do połączenia składników, a następnie zalać płatki owsiane w foremce. Istotne, aby mleko sięgało wysokości 3/4 foremki – mniej więcej 2 cm. Siekamy czekoladę oraz kroimy truskawki na mniejsze kawałki. Dodajemy na wierzch płatków. Pieczemy przez około 20-23 minuty na środkowym ruszcie, na bieżąco kontrolując czy jest już gotowa. Smacznego! Owsianka doskonale smakuje zarówno na ciepło i świeżo wyciągnięta z piekarnika, jak i na zimno jako przekąska.
Godny uwagi przepis. Z chęcią włączę tę wersję owsianki do mojej diety