Do przygotowania tej pożywnej kanapki potrzebne nam będą następujące składniki: na kotlety – 4 ugotowane czerwone buraki średniej wielkości (starte), puszka czerwonej fasoli (425 ml) odsączonej i przepłukanej, 4 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni, 2 kromki chleba razowego na miodzie namoczone i odciśnięte, 1 łyżka sosu sojowego, sól, mielony pieprz czarny, cukier, suszony tymianek, suszony czosnek, suszona cebula, mielona słodka papryka; ponadto – 4 bułki, miąższ dojrzałego awokado, 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, majonez lub smarowidło do pieczywa, kilka liści dowolnej sałaty, strąk żółtej papryki oczyszczony i pokrojony w paski, garstka rzeżuchy.
Jak przygotować kanapkę z kotletem z buraka?
Przygotowanie takiej kanapki zrobimy według przepisu dostępnego na stronie kaloria.pl. Po pierwsze przygotujmy kotlety: fasolę włóżmy do miski i rozgniećmy tłuczkiem, po czym dodajmy resztę składników i wyrabiajmy masę. Przyprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym, odrobiną cukru i suszonymi przyprawami (tymianek, cebula, papryka). Formujmy 4 owalne kotlety, przez 4-5 minut smażmy na niewielkiej ilości oleju lub pieczmy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Następnie bułki przetnijmy na pół, opiekajmy na suchej patelni. Miąższ awokado rozgniećmy widelcem z czosnkiem i sokiem z cytryny do smaku. Bułki muśnijmy majonezem lub smarowidłem, przełóżmy sałatą, kotletem, awokado, żółtą papryką i rzeżuchą.
Dodatkowa uwaga – kanapkę możemy podawać na zimno lub na gorąco. Warto wzbogacić ją o krążki czerwonej cebuli – bardzo pasują smakowo i są dodatkową porcją cennych zimą witamin.