Zupy kremy przeżywają w ostatnich latach prawdziwy renesans. Są to lekkie odpowiedniki tradycyjnych zup, które sprawdzają się zarówno w przypadku wegetarian, jak i ludzi lubiących mięso. Krem z czerwonych warzyw to pomysł na zupę, do której składniki można z łatwością kupić w większości sklepów.
Jak go przygotować krem z czerwonych warzyw?
Składniki na 6 porcji:
- 5 średnich marchewek
- 3 papryki czerwone
- 5 średnich pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 2 litry wody
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w dowolne kawałki. Całość wrzuć na rozgrzaną patelnię z grubszym dnem i smaż aż nabiorą złocistego koloru.
- Obierz marchewkę i pozbądź się pestek z papryk. Warzywa te razem z pomidorami pokrój na kawałki i dorzuć na patelnię. Całość powinna się dusić przez 10 minut razem z oregano, odrobiną soli i pieprzu.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną, przełóż je do wysokiego garnka i zalej wodą. Dodaj gałkę muszkatołową (najlepsza będzie świeża starta na tarce) i gotuj warzywa aż całkowicie zmiękną. Powinny się one rozgotować, a jeśli braknie wody, możesz dolewać w trakcie wrzątek.
- Kiedy warzywa będą całkiem miękkie, za pomocą ręcznego blendera zmiksuj je na jednolitą masę. Krem powinien być gęsty, ale nadal mieć konsystencję zupy, a nie pasty. Jeśli będzie trzeba, dodaj więcej wody. Po zblendowaniu składników dopraw je według własnego uznania.
- Krem z czerwonych warzyw można podawać na głębokich talerzach lub w miseczkach. Warto ozdobić go listkiem świeże j mięty, a nawet posypać u góry odrobiną koziego sera.