Przepis na wegetariańskie gołąbki nie tylko dla wegetarian

Gołąbki są jedną z najsmaczniejszych potraw kuchni polskiej. Jednakże wegetarianie nie mogą sobie pozwolić na tradycyjne mięsne gołąbki. Wiele osób wykluczyło mięso z uwagi na względy etyczne, smakowe czy zdrowotne.

Pomimo tego wielu wegetarian chętnie odtwarza mięsne potrawy w warzywnej wersji.

Wegetariańskie gołąbki nie tylko dla wegetarian – jak zrobić?

Potrzebne składniki na około 6-8 porcji:

  • duża kapusta włoska

Farsz:

  • 100 gramów ryżu
  • 2 jajka
  • 500 gramów pieczarek
  • 200 gramów soczewicy
  • mała marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • łyżka oleju/oliwy
  • przyprawy

Sos:

  • puszka pomidorów
  • 50 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale skrócić czas gotowania o 5-7 minut, aby ryż nie był kleisty. Ostudzony przełożyć do dużej miski. W międzyczasie ugotować kapustę i oddzielić liście, w które będzie zawijany farsz. Następnie zalewamy soczewicę 200 ml wody i gotujemy pod przykryciem.

W razie potrzeby dodać wodę. Gotujemy około 15-20 minut aż zmięknie. Kolejno należy pokroić drobno wszystkie warzywa. Najpierw smażymy marchewkę i cebulę. Po 5 minutach dodać czosnek, a kilka minut później pieczarki. Wszystko smażymy do miękkości. Usmażone warzywa umieści w misce z ryżem. Odczekać, aż wszystko przestygnie, dodać jajko i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać i układać na liściach kapusty. Następnie zawinąć gołąbki, podsmażyć 5 minut na patelni i piec w piekarniku w 180 stopniach C przez około 30 minut.  W oddzielnym garnuszku ugotować do miękkości pomidory w puszcze.

Dodać śmietankę, przyprawy i gotować kilka minut, aż wszystko się połączy. W razie potrzeby zblendować. Następnie gotowe gołąbki polać gotowym sosem i jeść z pieczywem lub ziemniakami.

One thought on “Przepis na wegetariańskie gołąbki nie tylko dla wegetarian

Dodaj komentarz